VSP Breekt Grond in Utrecht: Twee Zetels in Universitaire Raad

VSP Breekt Grond in Utrecht: Twee Zetels in Universitaire Raad

Utrecht – Na drie intensieve verkiezingsdagen heeft de Vrijmoedige StudentenPartij zich nu ook gevestigd aan de Universiteit Utrecht. Als nieuwkomer hebben wij twee zetels veroverd in de universitaire raad. Deze prestatie vormt voor de Vrijmoedige beweging een cruciale stap in de strijd voor academische vrijheid, met in gedachten dat deze centraal gelegen universiteit een voorloper is in onderzoek naar actuele maatschappelijke thema's. Tijd om na deze nederzetting verder te groeien in Utrecht!

Steun en agressie

De campagnedagen laten ons achter met gemengde gevoelens. Enerzijds was de steun overweldigend. We kregen veel hulp van vrijwilligers en andere studentenpartijen, waardoor de fysieke campagne een aanzienlijke invloed heeft gehad op het mooie resultaat. Veel leden van de Vrijmoedige StudentenPartij (VSP) hebben gesprekken gevoerd met 'andersdenkende' studenten, die enthousiast reageerden op de komst van een alternatieve vertegenwoordiging en daarom vaak voor het eerst besloten te stemmen. Dit toont aan dat de universiteit niet van nature links is, maar dat een gebrek aan representatie het probleem vormt, waardoor het instituut naar links neigt. Dit effent de weg voor de 'woke'-ideologie, waardoor de hoekstenen van onze democratie, als de legitimiteit van politieke verschillen en onderlinge tolerantie, verloren gaan.

Anderzijds hebben wij een campagne meegemaakt die gepaard ging met veel agressie jegens de Vrijmoedige StudentenPartij. De emoties liepen bij veel studenten hoog op door de demonstraties, wat regelmatig resulteerde in verbale agressie tegen ons. Termen als "racisten", "fascisten" en "seksisten" werden vaak gebezigd. Daarnaast werden onze posters vernield en werd onze partij gedemoniseerd op sociale media. Deze haat werd voornamelijk aangewakkerd door extreemlinkse studenten, die ons verkiezingsprogramma misinterpreteerde en ten onrechte de VSP neerzette als anti-transgender en anti-duurzaamheid. Blijkbaar begrepen deze studenten onze boodschap niet, die juist gericht was op het openbreken van het debat over cruciale en vaak als gevoelig ervaren onderwerpen. Naast deze belemmeringen in een eerlijke verkiezingsstrijd, vonden zij het ook noodzakelijk om talrijke ongegronde klachten in te dienen.

Uitslagendag

Vrijdag 17 mei begon om 14:00 uur met een schitterende overwinning voor één van de grootste faculteiten van de Universiteit Utrecht: Recht, Economie en Bestuur- en Organisatiewetenschap (REBO). Hier behaalde de Vrijmoedige StudentenPartij maar liefst 4 van de 10 zetels en is daarmee de grootste partij van de faculteit.

Na deze succesvolle middag was het tijd voor de uitslag van de Universitaire Raad. Na enkele intensieve verkiezingsdagen was het behalen van 2 zetels een grote ontlading. Sven Hospers en Manon Vianen zullen de Vrijmoedige StudentenPartij in de raad vertegenwoordigen, aangezien onze lijsttrekker Lloyd-Leonard Opdam, vanwege zijn exchange volgend jaar in Rome, zal plaatsnemen in de faculteitsraad. De faculteitsraad van REBO zal daarmee worden gevuld door Lloyd-Leonard Opdam, Bram van de Kerk, Sven Hospers en Frank van Breukelen.

Toekomstblik

Met deze prachtige uitslagen zullen wij ervoor zorgen dat ook een grote groep studenten wordt vertegenwoordigd die zich niet durft uit te spreken. Deze groep is onmisbaar voor het debat, en het is tijd om dit debat te openen, hoe gevoelig de onderwerpen ook mogen zijn. Het is tijd om ons opnieuw te richten op de kwaliteit van het onderwijs (zonder symboolpolitiek), waarbij open debat en academische vrijheid essentieel zijn.

Wij danken iedereen voor hun stem, de aanmeldingen om deel uit te maken van onze beweging, en alle hulp bij de campagne. Wij zullen niemand teleurstellen en er alles aan doen om de universiteit weer een plek te maken waar iedere mening gehoord mag worden.

Tijd om dit jaar te gaan groeien!

Denk kritisch, wees vrijmoedig, steun de Vrijmoedige StudentenPartij.